Η ομιλία της Νατάσας Πετρούλια στο Τσακώνικο Συνέδριο (26.9.2009)

“Καούρ εκάνατε

Εμαθήκα τον  καλέ ντι   ερχομό τσαί εχαιρήμα.

Κυρίες και κύριοι

Καλωσορίσατε στην Τσακωνιά

Λένε για μας τους Τσάκωνες, πως είμαστε απόγονοι των πιο σκληροτράχηλων ανθρώπων…Εμείς τους απαντάμε…πως καταφέραμε το ακατόρθωτο….Να αγαπάμε όλο τον κόσμο !!!

Οι Τσάκωνες αποδεικνύουμε πάντοτε, πως υπάρχουν άξιοι φορείς και συνεχιστές, που εκπροσωπούν επάξια και μεταλαμπαδεύουν τις μεγάλες αξίες του Τσακώνικου πνεύματος, πως έχουμε ψυχή και δείχνουμε διαχρονικότητα και ένα πείσμα, στη διατήρηση της  τσακώνικης συνείδησης, του πνεύματος, της γλώσσας και του πολιτισμού μας.

Η φλόγα αυτή μεγαλώνει, χάρη σε ανθρώπους, όπως  οι συμμετέχοντες στο Τσακώνικο Αρχείο, που μεταφέρουν τα ιδεώδη μας, στην ταραγμένη εποχή μας.

Είναι αλήθεια πως ειδικά για έναν τόπο, όπως ο δικός μας, με τόσες ιδιαιτερότητες, τόσο εξαίσιο φυσικό κάλλος, πρέπει  να τον γνωρίσεις πραγματικά και  να τον  αγαπήσεις, γιατί μόνο τότε θα μπορέσεις να προσφέρεις.

Η ιστορία της Τσακωνιάς, χάνεται στα βάθη των αιώνων και στο θάμπος του μύθου και του θρύλου.

Μα η παρουσία των κατοίκων της, είναι εναργής σ’ όλη την ιστορία.

Άμεσοι απόγονοι των Δωριέων, των Ελευθερολακώνων, που πρόγονοί τους ήταν οι Λάκωνες, οι οποίοι αφομοιώθηκαν από τους Δωριείς, οι Τσάκωνες, διατήρησαν στα απομονωμένα και κακοτράχαλα βουνά τους, ανόθευτη τη ρίζα τους, τη γλώσσα τους, τα ήθη και τα έθιμά τους.

Λιτοδίαιτοι, σκληροτράχηλοι, φιλόπονοι, τολμηροί, ευφυέστατοι, μα προπάντων φιλελεύθεροι,  βρίσκονταν σε συνεχή αναστάτωση με τους κατά καιρούς κατακτητές, που ερήμωναν τον Ελλαδικό χώρο, στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν τη χώρα  μας.

Βασικό χαρακτηριστικό καθ’ όλη την ιστορική τους διαδρομή, η περηφάνια και το αδούλωτο πνεύμα, κάτι που παραδέχονται ακόμα και αυτοί που ήταν αρνητικά προκατειλημμένοι, όπως ο τούρκος περιηγητής Evliya Tchelebi.

Αποτελούσαν από την εποχή του Ιουστινιανού [527-565] τα επίλεκτα σώματα των καστροφυλάκων και της σωματοφυλακής των βυζαντινών αυτοκρατόρων.

Ήταν οι πραγματικοί ακρίτες του Βυζαντίου, γι ‘αυτό είχαν επιτύχει ειδικά προνόμια από τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες, δηλαδή επιτράπηκε μόνο σ΄ αυτούς,  απ΄ όλους τους Πελοποννήσιους, να ιδρύσουν αποικία στην Κωσταντινούπολη.

Αξίζει να μνημονευθεί,  ότι  στον βυζαντινό στρατό, υπήρχε στρατιωτικό αξίωμα  ”Στρατοπεδάρχης των Τσακώνων”.

Οι Τσάκωνες δεν δέχτηκαν ποτέ τον ξενικό ζυγό.

Μετά την Άλωση της Πόλης, οι υπόδουλοι συνέρχονται, οργανώνονται και ξεφυτρώνουν οι πρώτες επαναστατικές αντιδράσεις.

Στα χρόνια που ακολουθούν  και μέχρι τις παραμονές της Επανάστασης, στην ακμάζουσα ελληνική κοινότητα του Πραστού, δε διέμενε ούτε ένας Τούρκος.

Εκεί βρήκε πρόσφορο έδαφος να απλώσει το δίκτυό της, η Φιλική Εταιρεία.

Μεταγενέστερα οι Τσάκωνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Δημοκρατίας  και της οικονομίας μας.

Το 1788 ο Γάλλος VILLOISON  γράφει για τους Τσάκωνες

”’Σαν Ελβετοί της Ελλάδας κατοικούν, είναι καλοί, ευγενείς, ειλικρινείς, καρτερικοί στους πόνους, φιλαληθέστατοι και φιλοξενώτατοι, ρωμαλέοι, ζωηροί, και σε 100 χρόνων ζωή φτάνουν, χωρίς αρρώστιες και γιατρούς. …….

Των Τσακώνων οι γυναίκες είναι ψηλές, πολύ όμορφες, εύρωστες, υγιείς, θαρραλέες, μοναδικές σχεδόν στην Ελλάδα και  ολόκληρη την  Ανατολή, που δεν μεταχειρίζονται τα εσωτερικά περιμήρια.

Σήμερα είναι αναγκαίο, να αναδείξουμε και να διατηρήσουμε έναν τόσο σημαντικό πολιτισμό, που έχει συνεισφέρει και συνεχίζει να συνεισφέρει στην εξέλιξη του τόπου μας.

Να υιοθετήσουμε ιδέες και  απόψεις των απανταχού Τσακώνων, να κάνουμε σημαντικά βήματα.

Βρισκόμαστε στο σημείο, όπου ο καθένας καλείται να αποδείξει την ειλικρίνεια, τη συνέπεια, τη συμβολή του, στην προσέγγιση του κρίσιμου αυτού στόχου, που λέγεται διατήρηση και ανάδειξη του τσακώνικου ιδεώδους.

Στόχος μας

Να επιβραβεύσουμε τη τσακώνικη δράση, να δώσουμε δύναμη στους Τσάκωνες, να δημιουργήσουμε μία γέφυρα μεταξύ μας και μεταξύ άλλων πολιτισμών, να ξαναδώσουμε περηφάνια, ταυτότητα, στους απανταχού Τσάκωνες και ιδιαίτερα στη νεολαία μας.

Να βοηθήσουμε με ενημέρωση, πληροφόρηση, επιμόρφωση, παιδεία, ανταλλαγές, εκπαιδευτικά προγράμματα, προγράμματα για τη νεολαία, ώστε να διατηρηθεί η ταυτότητά μας και να εμπλουτιστεί.

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλο αυτόν τον πλούτο, όλη αυτή τη γνώση και να επανακαθορίσουμε το ρόλο μας, μέσα από τις τεχνολογικές, πολιτικές και πολιτιστικές εξελίξεις.

Μπορούν να λειτουργήσουν θεσμοί όπως αυτός του Συνεδρίου, με θεσμικά όργανα, που θα μεθοδεύονται στρατηγικές, οι οποίες  θα αποβλέπουν, στη διαχρονική παρουσία του Τσακώνικου  πνεύματος, γιατί αποτελεί πραγματικά πλήγμα του πολιτισμού μας, η ελλιπής και αμεθόδευτη μελέτη και σπουδή της Τσακώνικης ιστορίας, των αξιών, των ιδανικών μας.

Εμείς ως  Τσάκωνες, γνήσιοι απόγονοι των προγόνων μας, οφείλουμε να χαράξουμε και να υλοποιήσουμε  μια στρατηγική,  που θα αναδείξει τη μοναδικότητα της Τσακωνιάς και θα περιορίσει την ερήμωση των χωριών μας.

Η επίτευξη  ενός τέτοιου  στόχου προϋποθέτει πως…

Εντείνουμε τις προσπάθειές, μας, που στόχο έχουν τη διατήρηση της γλώσσας, η οποία  σήμερα, βρίσκεται υπό εξαφάνιση, σύμφωνα με τον κατάλογο των εξαφανιζόμενων γλωσσών της UNESCO.

Επιδιώκουμε την καθιέρωση επίσημης τσακώνικης γραφής.

Θεσμοθετούμε την πιστοποίηση Γλωσσομάθειας και Γλωσσοδιδακτικής.

Στηρίζουμε το έργο των λειτουργών που διδάσκουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας

Ενισχύουμε σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες των Τσακώνων σε όλο τον κόσμο.

Αναδεικνύουμε παντού τις αξίες που μας ενώνουν.. Ιστορία, Γλώσσα, Πολιτισμός, Ιδανικά.

Αποδεικνύουμε την έντονη επιθυμία μας, για ενεργό συνδρομή στην προώθηση του Τσακώνικου πνεύματος.

Φυτεύουμε τις ρίζες μας, με σύμμαχό μας, τη γνώση της ”ιστορικής τσακώνικης γραμμής” .

Προωθούμε  τη σημασία της τσακώνικης γλώσσας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην πορεία και την εξέλιξη των νέων.

Διδάσκουμε το πώς, επηρεάσαμε την Ελλάδα και πως φτάσαμε με το πέρασμα του χρόνου, στη σημερινή πραγματικότητα.

Προωθούμε προγράμματα, όπως φιλοξενίας,  κατασκηνώσεων, World camp, που να μπορούν να παρουσιαστούν σε περιοδείες, σε μουσεία, σε πολιτιστικά κέντρα, πανεπιστημιακούς, δημοτικούς, εκθεσιακούς χώρους.

Καθιερώνουμε τον  ” Τσακώνικο Μήνα [ ή Εβδομάδα]” σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, όπου εκεί μπορούμε να παρουσιάσουμε, με νέους τρόπους τον Τσακώνικο Πολιτισμό.

Διοργανώνουμε, εκστρατεία μέσο ιστοσελίδων,  δημιουργία κόμβου στο διαδίκτυο, που θα στοχεύει στην τσακώνικη δικτύωση και τον εθελοντισμό, εκστρατεία  ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αποστολή έντυπου υλικού, χάρτες, φυλλάδια, αφίσες, οδηγίες, μέσο ταχυδρομείου, DVD, CD μουσικής.

Διοργανώνουμε εκδηλώσεις, Φεστιβάλ Τσακώνικου Πολιτισμού, σεμινάρια εκμάθησης μουσικής, χορού, ιστορίας, φαγητών, γλυκών, αθλητικές συναντήσεις, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικές συναντήσεις, αφού ο ρόλος του τσακώνικου χορού, ως κεντρική δραστηριότητα προσδίδει αναμφίβολα τη διάσταση συνδετικού κρίκου, καθώς και διαγωνισμούς παρουσίασης ιστορίας, πολιτισμού και εθίμων.

Διεκδικούμε την οικονομική ενίσχυση για την ανέγερση πολιτιστικών κέντρων και χώρων απαραίτητων για την δραστηριοποίηση των φορέων και συγκεντρώνουμε πόρους.

Με την ευκαιρία της καθιέρωσης  του θεσμού, του Συνεδρίου, θα ήθελα να προσθέσω πως  αυτός ο προσανατολισμός είναι κρίσιμος  και σημαντικός, σε μια εποχή κατά την οποία, η κοινωνία βάλλεται, από την αισθητική απαξία, την ανασφάλεια, που προκαλούν οι οικονομικές εξελίξεις  και την τάση κατάλυσης της συνοχής της.

Είναι μια πράξη αντίστασης και ταυτόχρονα μια πράξη δημιουργίας.

Επιβεβαιώνει, ότι παραμένουμε  συνεπής, έναντι της επίκαιρης ευθύνης, να δημιουργούμε αξιόπιστους θεσμούς, οι οποίοι εγγυώνται την ελεύθερη επικοινωνία, με τις ανθρωπιστικές αξίες του πολιτισμού.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται προς τους διοργανωτές της εκδήλωσης, αφού το Συνέδριο, καθίσταται  πόλος συσπείρωσης  του τσακώνικου  ιδεώδους…

Ιδιαίτερα ευχαριστώ, για την ξεχωριστή τιμή που μου έκαναν οι διοργανωτές, να με συμπεριλάβουν στους εισηγητές και μάλιστα ως το νεότερο μέλος αυτού του συνεδρίου.

Τις ευχαριστίες μου προς τους συμμετέχοντες συνέδρους,  συνοδεύουν  και τα ειλικρινή  μου συγχαρητήρια, για την ποιότητα  των ομιλιών τους, η οποία και καθιστά βάσιμη την αισιοδοξία μου, για το δημιουργικό μέλλον αυτού, του θεσμού.

Ολοκληρώνοντας, επιτρέψτε μου να τονίσω, πως χρέος όλων μας, ως Τσάκωνες,  είναι να προστατεύσουμε τα πλεονεκτήματά μας και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν, να καταστρέψει τον φυσικό μας πλούτο και να παραγκωνίσει ή να διαστρεβλώσει την Ιστορία μας.

Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.”