Αποσπάσματα από συνεντεύξεις σε περιοδικά – εφημερίδες

cf80ceb5cf84cf81cebfcf8dcebbceb9ceb1-cebdceb1cf84ceaccf83ceb12 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Νο1

 

 «Η Δικαιοσύνη αποτελεί για τους πολίτες την ύψιστη Αρχή»

 

– Υπάρχει διαφθορά στην Δικαιοσύνη ή αποτελεί μέρος ενός συνολικού δράματος της κοινωνίας μας;

Απεδείχθη δυστυχώς ότι υπάρχει και στη Δικαιοσύνη διαφθορά όπως στο σύνολο των κοινωνικών δράσεων, τούτο όμως «θορύβησε» ιδιαίτερα αφού η Δικαιοσύνη αποτελεί για τους πολίτες την ύψιστη Αρχή όπου με την ανεξάρτητη λειτουργία της υπερασπίζεται την απαράβατη εφαρμογή των κανόνων δικαίου, την υπεράσπιση της νομιμότητας και του Συντάγματος που αποτελούν θεμέλιο μιας δικαιοκρατικής πολιτείας. Θεωρώ πως μετά από το δυνατό αυτό χτύπημα στους κόλπους της το οποίο ευτυχώς περιοριζόταν σε πολύ μικρό τμήμα της θα ανακτήσει το κύρος της και την εμπιστοσύνη των πολιτών δείχνοντας τον ανθρωπισμό της.

 

–                      Σαν νομαρχιακή σύμβουλος που κατατείνει η δράση σας;

Η πολιτική μου ευθύνη υπαγορεύει τη δυναμική μου παρουσία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ως προς τον έλεγχο της πλειοψηφίας αλλά και τη διατύπωση προτάσεων ανάπτυξης της Αρκαδίας .

Επιδιώκουμε να εφαρμοστούν βασικά αναπτυξιακά τοπικά προγράμματα μια και οι θεσμοί περιορίζονται σε τελετουργικό ρόλο, να γίνει αντιληπτό ότι ο μοχλός ανάπτυξης της περιφέρειας είναι η τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι η πρώτη εξουσία που είναι κοντά στον πολίτη,  ο χώρος όπου οι κομματικές αντιπαραθέσεις οφείλουν να αμβλύνονται μπροστά στα τοπικά προβλήματα και αυτό θα έπρεπε να διευκολύνει τον ορθό σχεδιασμό ανάπτυξης και την αξιοκρατική στελέχωση του μηχανισμού της. Επιγραμματικά θα ανέφερα αποκέντρωση –  ανάπτυξη – αξιοκρατία και καταπολέμηση της ανεργίας με έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα για την ευημερία του Νόμου.

 

–                      Θα πολιτευόσασταν;

Η πολιτική για μένα είναι το πεδίο δράσης που σου επιτρέπει να προσφέρεις στην κοινωνία, να μη μένεις αμέτοχος, να κάνεις το όραμα πραγματικότητα να έχεις τη δύναμη να αλλάζεις καταστάσεις, να αντιδράς στη μίζερη λογική να συνδιαμορφώνεις την καθημερινότητα. Σέβομαι την ψήφο που μου εμπιστεύεται ο κάθε πολίτης , δεσμεύομαι ότι από όποια θέση βρίσκομαι κυρίαρχο για μένα θα είναι πάντα ο σεβασμός του πολίτη, γι’ αυτό δεν υπόσχομαι περισσότερα από όσα μπορώ να προσφέρω και εκτιμώ πως οι δεσμοί εμπιστοσύνης με τον κόσμο είναι ακατάλυτοι και αποτελούν στέρεα βάση για την κοινή μας πορεία στο μέλλον.

 

–         Σαν συγγραφέας, ποια θέματα σας ελκύουν; Τι είδους θέματα έχετε «αγγίξει» στα βιβλία σας που έχουν εκδοθεί; Τι βιβλία διαβάζετε;

Οτιδήποτε έχει σχέση με τη ζωή και τον άνθρωπο είναι γοητευτικό και μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να συνθέσεις μια «ιστορία». Έχω εργαστεί στη συγγραφή λευκωμάτων – ιστορικού πολιτιστικού – αρχαιολογικού – εκκλησιαστικού και περιηγητικού περιεχομένου. Διαβάζω πολύ ιστορία γατί θεωρώ πως ο άνθρωπος που δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν έχει μέλλον.

 

–         Σαν διακεκριμένη νομικός πως κρίνετε τις επιβαλλόμενες (πρόσφατα) ποινές; Αυστηρές, σαν έξαρση μια φοβίας των δικαστών ή αναμενόμενες εξαιτίας της αυξημένης παραβατικότητας σήμερα;

Έχει διαπιστωθεί από τον κύκλο των δικηγόρων ότι οι ποινές που επιβάλλονται τελευταία είναι ιδιαίτερα αυστηρές, εντός των νόμιμων ορίων βέβαια, πλην όμως εξαντλούν κάθε αυστηρότητα. Θεωρώ πως είναι αναμενόμενες στα πλαίσια μια ιδιαίτερης πίεσης που ενδεχόμενα ασκείται προς τους δικαστές και ασφαλώς δεν οφείλεται στην αύξηση της παραβατικότητας η οποία εξακολουθεί να κινείται στα ίδια επίπεδα με μικρή αναμενόμενη αύξηση, αλλά ευτυχώς πρόκειται για πρόσκαιρη περίοδο.

 

Έχετε δημοσιεύσει άρθρα σας για τους λαθρομετανάστες, τα ναρκωτικά, την κακοποίηση ανηλίκων μέχρι και την πάταξη της λαθροθηρίας.

Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοιου είδους θέματα και προσπαθώ με κάθε τρόπο να συμβάλω ώστε να υπερασπιστούμε αδιαπραγμάτευτα και να προτάξουμε τον αυτοσεβασμό μας γιατί μόνο έτσι θα διεκδικήσουμε το σεβασμό της κοινωνίας.

——————————————————————————————————-

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Νο2

 

·       «Με εξοργίζει η πολιτική των κομμάτων που βασίζεται στη δημαγωγία»

·       «Για μένα η Αρκαδία δεν είναι μια εκλογική περιφέρεια, είναι η πατρίδα μου, ο τόπος που αγαπώ και επιθυμώ να υπηρετώ».

·       «Διαβάζω κυρίως ιστορία γιατί θεωρώ πως ο άνθρωπος που δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν έχει μέλλον».

 

1                   Επιτυχημένη δικηγόρος, μητέρα, μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, εκλεγμένη Νομαρχιακή Σύμβουλος στο Νομό Αρκαδίας, συγγραφέας, πότε τα προλαβαίνετε όλα;

Είναι πράγματι δύσκολο, μπορεί όμως να τα καταφέρει κάποιος πολύ καλά θυσιάζοντας ηθελημένα και με ευχαρίστηση τον προσωπικό του χρόνο και δίνοντας βάρος κάθε φορά εκεί που είναι απαραίτητη η παρουσία του.

2                   Εκτός από μια καταξιωμένη δικηγόρος είστε και μια πολύ όμορφη γυναίκα. Η ομορφιά σας βοήθησε στην καριέρα σας ή αντιθέτως υπήρξαν και κάποιες στιγμές που είπατε : «η ομορφιά μου δημιούργησε προβλήματα;»

Η ομορφιά ποτέ από μόνη της δεν δημιουργεί προβλήματα, ούτε προσφέρει κάποιου είδους βοήθεια, ειδικά στους «σκληρούς» χώρους που κινούμαι. Ασφαλώς είναι όπλο ενισχυτικό της αναγνωρισιμότητας και τίποτα παραπάνω.

3                   Πως προέκυψε ο «έρωτας» με την πολιτική;

Ασχολήθηκα με τα κοινά γιατί πιστεύω πως ο πολίτης οφείλει να συνδιαμορφώνει την καθημερινότητα, να οραματίζεται το μέλλον του τόπου, να προσφέρει στην κοινωνία.

Αποφάσισα να κατέβω στις εκλογές στην Αρκαδία όταν γνώρισα καλύτερα τον τόπο μου με τα πάμπολλα προβλήματά του και αγάπησα τους συμπατριώτες μου, έτσι διαθέτω αρκετό από το χρόνο μου για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

4         Πιστεύετε ότι οι γυναίκες εκπροσωπούνται επάξια στην πολιτική σκηνή;

Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος. Τα ποσοστά εκλογής των γυναικών είναι χαμηλά και ακόμη χαμηλότερα στις θέσεις ευθύνης.

Η προώθηση των γυναικών στην πολιτική απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα συνδυάζει τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, την υποστήριξη για ορατότητα, αναγνωρισιμότητα και εν συνεχεία την προώθηση σε θέσεις ευθύνης για να πεισθεί η ελληνική κοινωνία για τη μεγάλη σημασία και τον ρόλο των γυναικών.

Δεν είναι επομένως ορθό να αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στο πεδίο των πολιτικών, ως «ειδική – ευπαθής κοινωνική κατηγορία» χαρακτηρισμός που παραπέμπει λανθασμένα σε μια ειδική μειονεκτούσα ομάδα.

5          Γιατί νομίζετε ότι οι νέοι δείχνουν να απεχθάνονται την πολιτική;

Δεν το πιστεύω αυτό, νομίζω πως είναι αρνητικοί στον τρόπο που οι πολιτικοί την ασκούν.

6                   Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας στο πεδίο της πολιτικής. Θα σας δούμε υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές;

Η πολιτική για μένα είναι το πεδίο δράσης που σου επιτρέπει να προσφέρεις στην κοινωνία, να μην μένεις αμέτοχος να κάνεις το όραμα  πραγματικότητα, να έχεις τη δύναμη να αλλάζεις καταστάσεις, να αντιδράς στη μίζερη λογική. Ανήκω στο δημοκρατικό χώρο που ΠΑΣΟΚ και από όποιον ρόλο – αξίωμα να κατέχω δεν θα υποσχεθώ τίποτα περισσότερο από όσα ξέρω, θέλω και μπορώ να προσφέρω. Σέβομαι την ψήφο που μου εμπιστεύεται ο κάθε πολίτης και εκτιμώ πως οι δεσμοί εμπιστοσύνης με τον κόσμο είναι ακατάλυτοι και αποτελούν στέρεοι βάση για την κοινή μας πορεία στο μέλλον.

7                   Διαβάσατε το βιβλίο του κ. Κώστα Σημίτη; Πιστεύετε ότι μέσα στις σελίδες του βιβλίου ο Κώστας Σημίτης κάνει μια «τίμια» αυτοκριτική για το πολιτικό του έργο;

Φαντάζομαι πως δίνει την «δική του» αλήθεια των γεγονότων, έτσι όπως αυτός την έχει αντιληφθεί.

8                   Η συγγραφή πως προέκυψε;

Έγραφα από παιδί, πάνω στα βιβλία, στα τετράδια, παντού….. στοίχους κείμενα.

Συμμετείχα και εργάστηκα στη συγγραφή τριών λευκωμάτων, Αρκαδία τα Μοναστήρια και οι Εκκλησίες της, Αρκαδία οι Τόποι και οι Δρόμοι του Νερού & Περιήγηση Αρκαδίας. Για μένα η Αρκαδία δεν είναι μια εκλογική περιφέρεια, είναι η πατρίδα μου, ο τόπος που αγαπώ και επιθυμώ να υπηρετώ. Έχει την πρώτη θέση στο νου και στη καρδιά μου.

9                   Υπάρχει κάποια υπόθεση που σας έχει συγκλονίσει και θα την θυμάστε για πάντα ;

Για το δικηγόρο η «πρόκληση» είναι η καινούργια υπόθεση που θα ‘ρθει. Ζούμε τόσο έντονα την κάθε μια που τις ξεχνάμε αυτές που περνούν. Θα ήθελα να είχα συμμετοχή στη δίκη της 17 Νοέμβρη και θεωρώ τυχερούς του συναδέλφους που υπήρξαν συνήγοροι στη δίκη αυτή.

10              Αντιθέτως υπάρχει κάποια υπόθεση που έχετε μετανιώσει που την αναλάβατε;

Για περισσότερα από 10 χρόνια μαχόμενης δικηγορίας δεν έχω μετανιώσει για καμία από τις υποθέσεις που έχω χειριστεί.

11              Αν δεν γινόσασταν δικηγόρος, τι άλλο επάγγελμα θα κάνατε;

Η δικηγορία ήταν το μόνο που με ενδιέφερε, μάλιστα είχα δηλώσει μόνο Νομική στις εισαγωγικές εξετάσεις. Είμαι πολύ ανεξάρτητο άτομο και η μαχόμενη δικηγορία μου προσφέρει αυτή την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Θεωρητικά απαντώντας θα μπορούσα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία ή να είχα δικό μου καφενείο όπου όλη μέρα θα αναπτύσσαμε πολιτικές συζητήσεις…

12              Ήσασταν ένα παιδί από την επαρχία που ήρθε στην πρωτεύουσα, συναντήσατε στην αρχή κάποιες δυσκολίες;

Υπήρχαν πολλές δυσκολίες, προετοιμάστηκα όμως και εργάστηκα πολύ σκληρά. Από το πρώτο έτος της Νομικής εργαζόμουν σε δικηγορικό γραφείο και παράλληλα με τη Νομική σπούδαζα Δημοσιογραφία. Στα 24 μου  χρόνια άνοιξα δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα και όλα πήγαν καλά με επιμονή, μελέτη, αντοχή και ασφαλώς έχω μακρύ δρόμο ακόμα.

13              Ποιο είναι το κυρίαρχο γνώρισμα του χαρακτήρα σας;

Το θάρρος στη ματιά και η τόλμη στη γλώσσα.

14              Τι σας αρέσει να παρακολουθείτε στην τηλεόραση;

Ειδήσεις , πολιτικές – ενημερωτικές εκπομπές, ταινίες.

15              Τι διαβάζετε συνήθως ;

Διαβάζω κυρίως ιστορία γιατί θεωρώ πως ο άνθρωπος που δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν έχει μέλλον.

16              Τι σας ενοχλεί;

Με ενοχλεί, η αγνωμοσύνη, το ψέμα, με εξοργίζει η πολιτική των κομμάτων που βασίζεται στη δημαγωγία και η εκμετάλλευση των αδυνάτων.

17              Πότε αισθάνεστε αδύναμη;

Πιστεύω πως κάθε άνθρωπος που είναι συναισθηματικά εξαρτημένος είναι αδύναμος.

18              Τι φοβάστε τι θαυμάζετε;

Φοβάμαι την αρρώστια και θαυμάζω τη δύναμη του μυαλού

19              Αγαπημένοι σας προορισμοί ;

Ο ιδανικός τόπος για μένα δεν έχει διεύθυνση, είναι όπου βρίσκονται τα αγαπημένα μου πρόσωπα.

20              Ποιόν θα θέλατε να είχατε γνωρίσει ;

Τον Ανδρέα Παπανδρέου

21              Τι είναι πολιτισμός για σας ;

Εμείς οι νομικοί γνωρίζουμε ότι πολιτισμός σημαίνει ισονομία.

22              Η φράση που χρησιμοποιείτε πιο συχνά;

Δεν έχω κάνει (καταφέρει) τίποτα.

 

 ——————————————————————————————————-

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Νο3

 

Νατάσα Πετρούλια – Έγκριτη και καταξιωμένη δικηγόρος, δυναμική παρουσία στην πολιτική, νέο πρόσωπο στην συγγραφή

 

Για μια δυναμική γυναίκα, έγκριτη νομικό, ο χώρος που καταλαμβάνουν λίγες λέξεις στο χαρτί είναι άβολος, λίγος για να σκιαγραφήσει το πορτραίτο της. Ωστόσο αξίζει να επιχειρήσει κανείς μια αναφορά στην γνωστή δικηγόρο Αθηνών, Νομαρχιακή Σύμβουλο Αρκαδίας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Νατάσα  Πετρούλια.

 

Είναι γνωστή εντός και εκτός δικαστηρίων, για την ευθύτητα και τον δυναμισμό της. Ωστόσο ο δρόμος για την καταξίωση δεν ήταν μια απλή ευθεία. Ήδη από τα χρόνια των σπουδών της στην Νομική Αθηνών, η κ. Πετρούλια αντιμετώπισε δυσκολίες, όντας ένα παιδί από επαρχία, που έπρεπε να τα καταφέρει στηριζόμενη μόνο στις δυνάμεις της. Παρ΄ όλα αυτά η ίδια παρατηρεί ότι με επαγγελματισμό και υπομονή κατορθώνεις πολλά. Από το πρώτο έτος των σπουδών της δούλευε σε δικηγορικό γραφείο, ενώ παράλληλα σπούδαζε και δημοσιογραφία. Εργάστηκε σκληρά, και στα 24 της χρόνια είχε ήδη ανοίξει δικό της γραφείο. Σήμερα η νομική της καριέρα είναι αναμφισβήτητα πλούσια και την ξεχώρισε από το πλήθος των συναδέλφων της.

Όσοι την γνωρίζουν συμφωνούν ότι πρόκειται για μια τολμηρή και έντιμη νεαρή δικηγόρο, γεμάτη αγάπη για τους ανθρώπους, αν και η ίδια ομολογεί πως η αδυναμία της να κρύψει τα συναισθήματά της τη βάζει συχνά σε μπελάδες. Παράλληλα μας δηλώνει πως απεχθάνεται την αγνωμοσύνη και το ψέμα και την εξοργίζει απίστευτα ο εκβιασμός, η απειλή και η εκμετάλλευση των αδυνάτων. Οι άρρηκτοι δεσμοί με την οικογένειά της τη βοηθούν στη διατήρηση της προσωπικής της ηρεμίας. Έχει έναν γιο, για τον οποίο ονειρεύεται να γίνει ευτυχισμένος, συμβουλεύοντάς τον να κάνει αυτό που θέλει, χωρίς εκπτώσεις και διατηρώντας την αξιοπρέπειά του. 

Ο χαρακτήρας της σε κερδίζει, ωστόσο τα φυσικά της προσόντα και τα υπέροχα πράσινα μάτια της την έχουν κάνει γνωστή και για έναν ακόμη λόγο. Εμείς την ρωτήσαμε τι σημαίνει για εκείνη «ωραία» γυναίκα. Για την κ. Πετρούλια, σημαίνει ωραίος άνθρωπος, αξιοπρεπής, συνεπής και με τόλμη για την άποψή της… Για εμάς η κ. Πετρούλια είναι, χωρίς αμφιβολία, «ωραία» γυναίκα.

 

Αποτυπώματα ευαισθησίας και ευθύνης

 

Σύμφωνα με την γνωστή δικηγόρο Αθηνών για να κερδίσεις τον σεβασμό της κοινωνίας, πρέπει να προτάσσεις αυτοσεβασμό. Ίσως γι’ αυτό η ίδια επιστρατεύει τις γνώσεις και την νομική της ιδιότητα είτε με τη συμμετοχή της σε τηλεοπτικά πάνελ, δελτία ειδήσεων, εκπομπές είτε αρθρογραφώντας για να καθιερώσει τη θέση της ως σκεπτόμενος πολίτης, που πράττει ανάλογα με τα πιστεύω του. Στην κατεύθυνση αυτή έχει πλούσια δραστηριότητα ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μέλος της νομικής κοινότητας, μέλος της ελληνικής εταιρίας Εγκληματολογίας του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Συνδέσμου για την Ισότητα των Γυναικών. Έχει δημοσιεύσει ποικίλα άρθρα σχετικά με τους λαθρομετανάστες, τα ναρκωτικά, την πάταξη της λαθροθηρίας, αλλά και την κακοποίηση των ανηλίκων, τομείς στους οποίους έχει ιδιαίτερη ευαισθησία. Η συγγραφική της δράση όμως δεν περιορίζεται εκεί. Όπως εξομολογείται η ίδια, οτιδήποτε έχει να κάνει με την ζωή και τον άνθρωπο τη συγκινεί, κάτι που αποτυπώνεται στα λευκώματα που έχει συγγράψει. Το περιεχόμενο τους είναι ιστορικό, πολιτιστικό, αρχαιολογικό, εκκλησιαστικό, ακόμα και περιηγητικό. Η ιστορία είναι γενικότερα η αδυναμία της, καθώς, σύμφωνα με την ίδια «για να έχεις μέλλον πρέπει να γνωρίζεις το παρελθόν». Γι’ αυτό διαβάζει με ενδιαφέρον και  ευχαρίστηση βιβλία ιστορικού – πολιτικού περιεχομένου.

Γενικότερα μπορεί κανείς να πει ότι η προσφορά της εκτείνεται σε περισσότερους τομείς. Ένας από αυτούς, ιδιαίτερα σημαντικός για όλους εμάς, είναι και η πολιτική. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η κ. Πετρούλια ήταν μέλος νεολαίας ΠΑΣΟΚ και η νεότερη  νομαρχιακή σύμβουλος στον Νομό Αρκαδίας, με την παράταξη της. Η παρουσία της -και εκεί- είναι δυναμική, και κατά την ίδια επιβάλλεται από την πολιτική της ευθύνη, της οποίας έχει πλήρη συναίσθηση.  Το τρίπτυχο «αποκέντρωση – ανάπτυξη – αξιοκρατία» αποτέλεσε στόχο γι’ αυτήν, από την εξουσία που πρώτη βρίσκεται κοντά στον πολίτη.

Σε ερώτησή μας αν θα έκανε το επόμενο βήμα και θα πολιτευόταν, αφού υπάρχουν σχετικά σενάρια και τόσο οι τηλεοπτικές της εμφανίσεις σε πολιτικές συζητήσεις όσο και η αρθρογραφία με θέματα πολιτικού περιεχομένου έχουν πυκνώσει τον τελευταίο καιρό, απαντά ότι έτσι δίνεται σε κάποιον η δυνατότητα να προσφέρει στην κοινωνία, ν’ αλλάξει καταστάσεις αντιδρώντας στην μίζερη λογική, να κάνει το όνειρο, πραγματικότητα. Αποδεχόμενη αυτά, και την ευθύνη που συνεπάγονται, δεσμεύεται, σε μια τέτοια προοπτική, για σεβασμό στον πολίτη, προσφέροντας όσα μπορεί να προσφέρει. Γνωρίζει ότι η συμμετοχή της γυναίκας στην πολιτική ζωή σήμερα είναι χαμηλή, αφού οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται, πολύ περισσότερο σε θέσεις ευθύνης. Η ίδια κρίνει ότι η αντιμετώπιση των γυναικών ως ειδική-ευπαθής κατηγορία είναι λανθασμένη, διότι παραπέμπει σε ειδική μειονεκτούσα ομάδα, ενώ στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται στρατηγική που θα κατατείνει μεταξύ άλλων στην στήριξη της συμμετοχής και την προώθηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.

 

Αναρωτιέται κανείς αν μια τόσο πολυσχιδής προσωπικότητα βρίσκει ελεύθερο χρόνο. Η κ. Πετρούλια μας απαντά ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, ωστόσο μπορεί να γίνει εφικτό αν διαθέτει κανείς τον χρόνο του μόνο εκεί που είναι απαραίτητη η παρουσία του. Παρ΄ όλα αυτά δεν δυσανασχετεί για την έλλειψη ελεύθερου χρόνου.

Ιδιαίτερα έξυπνη, εξαιρετικά όμορφη, δυναμική και σοβαρή, αποτελεί αβίαστα πρότυπο γυναίκας.

 

———————————————————————————-