ΒΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η βία στα σχολεία έγινε ξαφνικά το θέμα που «ανακάλυψε» η ελληνική κοινωνία η οποία συχνά αρνείται να παραδεχτεί ότι τα σχολιαρόπαιδά της εμφανίζουν σημάδια έντονης επιθετικότητας και βίαιης συμπεριφοράς.

Για μια ακόμα φορά και με αφορμή την τραγική ιστορική ιστορία που εκτυλίσσεται στη Βέροια ευκαιριακά και εφήμερα με το σοβαρό αυτό πρόβλημα που λέγεται βία και μαθητές μέχρι κάποιο άλλο θέμα να κεντρίσει το ενδιαφέρον της δημοσιότητας.

Δράττοντας την ευκαιρία όμως αυτή πρέπει να κρούσουμε τον κώδωνα κινδύνου προκειμένου να ταράξουμε τα νερά της εκπαιδευτικής πολιτικής αφού το πρόβλημα είναι πρώτιστα πολιτικό.

Η ήδη εφαρμοσμένη ιδεολογία δείχνει να έχει αποτύχει και μόνο με ριζικά διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα με εισαγωγή νέων – καινοτόμων πολιτικών προγραμμάτων με τολμηρά θεσμικά μέτρα, μπορεί να αναχαιτιστεί ή ακόμα και να εξαλειφθεί η βία στα σχολεία.

Να υπάρξει πληροφόρηση των γονιών και να δημοσιευθούν επαρκώς τα στοιχεία που δείχνουν τι ακριβώς συμβαίνει στα σχολεία.

Να υπάρξουν απαντήσεις στα ποικίλα ερωτήματα όπως οι μαθητές του δημοτικού είναι ακόμα πιο επιρρεπείς στην κακοποίηση και στην επιθετικότητα.

Να πάψουν επιτέλους οι εκπαιδευτικοί να είναι απλοί θεατές στις πράξεις βίας.

Να προστατευτούν τα αδύναμα, τα καινούργια τα δυσπροσάρμοστα και τα διαφορετικά παιδία τα οποία είναι κατεξοχήν δέκτες των επιθέσεων.

Να «φωτογραφηθούν» οι προβληματικές παρέες που αναπτύσσουν ιδιόρρυθμη αποκλίνουσα συμπεριφορά.

Να υπάρξουν αυστηρότερα πειθαρχικά μέτρα και παιδαγωγικές ποινές με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση της προσωπικότητας του παιδιού.

(«Αυριανή» – 3/7/2006)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s